Stadsplaneringens utmaningar i ett förändrat klimat
Innovativa exempel från de Nordiska länderna i syfte att hantera ökad nederbörd och högre vattennivåer. Nordregio och en av Nordiska ministerrådets arbetsgrupper inbjuder till seminarium den 8-9 juni 2011 på Nordregio i Stockholm.
Det finns påtagligt vetenskapligt stöd för att klimatförändringar håller på att inträffa. De nordiska länderna har varit snabba med att vidta åtgärder för att hantera eventuella effekter av klimatförändringar, både vad gäller klimatanpassning och minskning av utsläpp av växthusgaser.
Att fokusera på att minska utsläpp av växthusgaser är viktigt på lång sikt, men räcker inte för att hindra effekter av klimatförändringar på kort sikt. Därför har planerare, politiker och forskare på senare tid börjat fokusera på vikten av att anpassa våra samhällen till oundvikliga effekter av klimatförändringar. Klimatanpassning handlar om att vidta åtgärder för att minska samhällets sårbarhet mot faktiska eller potentiella effekter av klimatförändringar. Anpassningsåtgärder integreras flitigt i nordisk stadsplanering för att hantera exempelvis översvämningsrisker, samtidigt som ny lagstiftning och nya riktlinjer utvecklas för att säkerställa säkerheten i våra städer.
Syftet med seminariet är att dela goda exempel mellan praktiker kring nya och innovativa sätt att hantera de oundvikliga konsekvenserna av klimatförändringar. Vi hoppas att detta seminarium blir startskottet för den dialog som är nödvändig för att lyckas med att anpassa våra städer till klimatförändringar.
Seminariet går av stapeln den 8 till 9 juni på Nordregio, som är lokaliserat på den vackra ön Skeppsholmen mitt i centrala Stockholm.
Program i pdf